Nazaj na blog

DOMAČE POSLUŠALNICE

DOMAČE POSLUŠALNICE

Za glasbene sladokusce je največji užitek poslušati glasbo v živo, vendar je to praviloma le občasen privilegij. Zato si mnogi poskušajo koncertno vzdušje pričarati v zavetju lastnih domov, nekateri kar v dnevnih sobah, spet drugi pa si zasnujejo prave domače poslušalnice, v katerih se lahko povsem predajo glasbi. V takšnih posvečenih prostorih naj bi bilo poslušalcu omogočeno, da zvok doživlja čim bolj naravno in se na ta način vsaj približa originalu, kakor ga je želel predstaviti izvajalec. Da je ta komunikacija med glasbenikom in poslušalcem pristna, pa moramo doseči primerne akustične lastnosti poslušalnice.

A če je za vsakega avdiofila samoumevno, da premore vrhunski zvočni sistem, pogosto zanemari še eno bistveno komponento. Večina se namreč ne zaveda, da v zaprtih prostorih akustični pogoji neizogibno prevzamejo nadzor nad kakovostjo zvoka. V nasprotju s splošnim prepričanjem izboljšanje akustičnih pogojev doprinese precej učinkovitejše rezultate in je običajno tudi bolj ekonomično kot pa nadgrajevanje elektronske opreme. Na ta način je mogoče doseči veliko bolj čist in definiran zvok, bolj natančno in globoko stereo sliko, bolje izražene avdio filmske efekte ter nasploh višjo kakovost zvoka po vseh parametrih. Vsak povprečen prostor za poslušanje, ki ni akustično obdelan, praviloma ne omogoča doseganja zmožnosti avdio naprav in tako znatno poslabša zvočni vtis.

Pri načrtovanju popolne sobe za poslušanje velja upoštevati nekaj splošnih priporočil. Poslušalnica naj bo namenjena zgolj poslušanju glasbe in naj ne bo na voljo za druge aktivnosti. S tem so obodne površine in postavitev elementov akustike lahko podvrženi le zahtevi, vezani na kvalitetno reprodukcijo glasbe. Vsekakor je zaželeno, da je poslušalnica zvočno izolirana od okolice, saj se je v glasbo težko povsem poglobiti ob raznih motnjah, čeprav je v današnjih domovih, ki pogosto temeljijo na odprtem, zračnem tlorisu, to le s težavo doseči. Pomembno je tudi, da poskrbimo za ustrezno kakovost zraka brez potrebe po odpiranju oken. Tako uredimo ustrezno prezračevanje, ki pa ne sme biti slišno.

Tudi moderna notranja estetika avdiofilom ne dela usluge, saj minimalizem ter gladke, trde in velike površine akustiki niso naklonjene, kajti povzročajo dolge odmevne čase in izrazite zrcalne odboje ter tako zmanjšajo definicijo zvoka in povzročajo kolorature. Na drugi strani določeno pohištvo in dekorativni predmeti, kot so preproge in zavese, vpijajo zvok, vendar je njihov učinek običajno omejen na področje visokih frekvenc. V vsakem primeru ni cilj oblikovati gluho, ampak nevtralno sobo, napačno je razmišljati tudi, da mora imeti domača poslušalnica karakteristike manjše koncertne dvorane.

Najbolj zagreti ljubitelji dobrega zvoka skušajo akustične značilnosti svojih poslušalnic spremeniti s pomočjo manjših adaptacij prostora, denimo delnim spuščanjem stropa. Najbolj priljubljena rešitev pa je dodatek elementov za korekcijo akustike, med katere spadajo absorberji in difuzorji, o čemer si lahko več preberete v prispevku Namenski in akustični elementi.

Vsak privrženec kakovostnega zvoka ve, da dobri akustični pogoji niso nuja za vsakdanje življenje, lahko pa znatno dvignejo njegovo kakovost. Slaba akustika uniči glasbo kot neprimerna svetloba v galeriji ne pokaže celotne veličine nekega likovnega dela. A ker je že sama postavitev zvočnikov v prostoru lahko prava mala znanost, je brez akustičnega znanja le težko doseči zadovoljive rezultate, medtem ko se ob strokovni pomoči za še tako trdovratne težave najdejo rešitve, ki so včasih tudi estetsko privlačne.

prostorska akustikahi-fiaudiofil