Nazaj na blog

AKUSTIČNO SVETOVANJE PROJEKTANTOM

AKUSTIČNO SVETOVANJE PROJEKTANTOM

Akustiko se zanemarja pri projektiranju delovnega in bivalnega prostora, nameščanju avdio sistemov, umeščanju hrupnih naprav, urejanju javnih površin ... To pa seveda negativno vpliva na produktivnost, kvaliteto učnega in bivalnega okolja ter zdravje uporabnikov. Po naših izkušnjah je razlog za zanemarjanje akustike pomanjkanja znanja in zavedanja, da je akustična ustreznost temeljna zahteva funkcionalnega prostora.

Res je, da akustične lastnosti niso enako pomembne pri vseh prostorih. Tako je vsakomur jasno, da koncertne dvorane ni mogoče zgraditi brez prisotnosti akustika na projektu. Toda opozoriti moramo, da je možnih zapletov vezanih na akustiko veliko in lahko nepremišljene rešitve vodijo do neuporabnih prostorov zelo širokega nabora. Tako v praksi srečamo hrupne spalne prostore, ki ne omogočajo počitka, hrupne delovne prostore, v katerih je vzdrževanje koncentracije oteženo, učilnice z nizko govorno razumljivostjo, sisteme zvočnega obveščanja, ki ne prenašajo informacije, in tako naprej. Žal pa prepogosto srečamo celo koncertne dvorane, ki to niso.

Poleg stremljenja h kvalitetni rešitvi je pogost izziv tudi ostati v začrtanih finančnih okvirih. Stanje na trgu je namreč takšno, da proizvajalci ponujajo precenjene materiale, za katere trdijo, da so »akustični«. S tem prepričujejo projektante, da bo z uporabo akustičnih materialov rešena tudi akustika v prostoru. Toda pridevnik akustičen ne pove ničesar - vsak material ima namreč akustične lastnosti, ki so pa med seboj lahko zelo različne. Mi materiale dobro poznamo in razumemo, kaj njihova uporaba povzroči v obravnavanem primeru. Naše znanje bistveno poveča razpon možnih rešitev - v oblikovnem in cenovnem smislu.

Poslanstvo podjetja MK3 je jasno - tu smo, da pomagamo ustvariti kvalitetne akustične rešitve, za kar imamo vsa potrebna znanja, orodja in izkušnje. Pri tem ponujamo akustično svetovanje v več oblikah in na več nivojih. Tako lahko pregledamo idejno zasnovo, pripravimo gradivo za arhitekturni natečaj, pregledamo možnosti racionalizacije projekta, pripravimo elaborate zaščite pred hrupom in prostorske akustike ter še mnogo več.

Ne glede na obliko sodelovanja pa velja, da je akustično svetovanje najbolj smotrno izvesti zgodaj v projektni fazi - takrat lahko namreč najdemo najbolj učinkovite in ekonomične rešitve.

akustično svetovanjeracionalizacija projekta